Wie ben ik

Mijn ouders hadden het lumineuze idee om mij de namen Thies Kamiel mee te geven. In combinatie met mijn achternaam werd dat Thies Kamiel Bening. Voor vele is dat nog steeds gewoon Thies, voor sommige werd dat Kamiel en ik heb ook hele dierbare vrienden die mij Thieseke noemen.

Door mijn moeder heb ik mij ooit laten vertellen dat mijn eerste naam Thies uit het Fries komt. Het is een variant op Thijs maar dat wordt vaak gespeld als Ties. Mijn ouders vonden het wellicht chiquer om daar dan de -h- in mee te nemen en noemde mij Thies. Het is niet dat ik in Friesland geboren ben of mijn ouders Friese roots hebben, want mijn beide ouder komen uit Haarlem. En zo ben ook ik geboren in Haarlem. Maar ook een Haarlemmer voel ik mij niet want ik ben al als kleine baby snel naar West Friesland verhuist! En wel naar het kleine gehucht Ursem. Ook al is het eigenlijk een dorp, dus net iets groter dan een gehucht… zou ik het zelf van wat ik er nog van weet, een gehucht noemen. En zo heb ik dus als klein jongetje van mijn 1ste tot mijn 7de in het gehucht Ursem gewoond.

Daarna ben ik beland in een niet veel groter gehucht met de naam Schelluinen. In de hedendaagse telling van inwoners kleiner dan Ursem. En volgens Wikipedia gek genoeg ook een dorp? In Schelluinen ben ik verder opgegroeid van een klein zeven jarig jongetje naar een puberende tiener en heb ik zelfs als twintiger nog op de middelbare school gezeten. Met het predicaat dyslectie heb ik mij vanaf de lagen school via MAVO, HAVO en uiteindelijk ook VWO opgewerkt naar de HTS Bouwkunde. Tussendoor heb ik de 3e klas van de lagere school twee keer gedaan en dan ben je in je vervolg jaren op school al snel de oudste van de klas. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij nooit de oudste voelde (oké, soms wel). En had ik een zeer onbevangen jeugd waarbij mijn moeder er altijd voor mij en mijn zus was en mijn vader de kostwinner was. Hij had dan ook een baan waarbij hij meer dan genoeg binnen bracht om mij, mijn zus en mijn moeder een onbezorgd leven te geven. Keerzijde was wel dat hij vaak weg was, maar als kind van, weet je niet beter. Voor mijn moeder was dat terug kijkend soms best lastig. Maar levend in het moment was het voor mij de perfecte balans van opgroeien. En zo heb ik terug kijkend op mijn jeugd vooral heel veel fijne herinneringen. Waarbij alles kon thuis en er ook geregeld ouderloze feestjes bij ons thuis plaatsvonden.

Als je mijn naam door de ‘Baby namen van Dale’ haalt komt daar een hele andere lezing uit en namelijk deze: Thies is een Hebreeuwse naam voor jongens en betekend ‘geschenk van God’. Opzicht een mooie betekenis en het is niet dat ik gelovig ben en dus niet in god geloof, maar het klinkt toch alsof je een beetje bijzonder bent. En dat zijn we natuurlijk allemaal! Ieder mens is uniek en zo zijn we allemaal op onze eigen manier een geschenk voor de wereld waarin we leven.